flyttstädning

En guide till flyttstädning

Ut med det gamla, in med det nya

Tänk dig att du just investerat i ditt drömhem. Du stiger in i lägenheten och låter blicken vandra över rummen. Du njuter av takhöjden och stuckaturen, originalbeslagen på skåpen och de fiskbensmönstrade parkettgolven. Köket är nyrenoverat med italiensk mosaik och du tänker på hur härligt det kommer vara att ställa dig vid teppanyakihällen och tillreda en romantisk och smaklig måltid. Men vänta nu här… I diskhon ligger en fet beläggning, och i avfallskvarnen finns det rester av något som ser ut som lammfärs. Det luktar lite konstigt. I kylskåpet har det runnit något gult längs med den bakre väggen och är inte handtaget lite kladdigt? När du stryker med handen mot den vackert renoverade balkongdörren inser du att insidan av listen är tjock av damm.

Ja, så kan verkligheten tyvärr se ut. Idag är flyttstädning en allt för vanlig konflikt mellan den gamla och nya lägenhetsinnehavaren. Kanske för att den som lämnar sitt gamla hem redan är på väg till sitt nya, eller för att städning är så mycket tråkigare än drömmar och inredning. Ut med det gamla, in med det nya, är ju mångas paroll. Att komma in i en smutsig lägenhet är dock det sista man vill ska hända. Som köpare eller ny lägenhetsinnehavare ska man förvänta sig en klanderfri bostad, där det bara är att komma in och slå ned bopålarna. Det är också god ton att lämna kvar den sista rullen toalettpapper, och glödlampor i utrymmen som badrum och kök. Svårare än så behöver det inte vara att lämna en lägenhet bakom sig, undvika konflikter och till på köpet tillföra lite god stämning här i världen!

Planera i god tid

En flytt tar tid. Ju större bohag och ytor som ska förflyttas, desto mer arbete krävs det, och därför också planering. Kanske ska man lämna ett stort hus och flytta till en mindre lägenhet och behöver decimera sitt bohag, eller så ska man få med sig alla barnen, hunden och ett set golfklubbor. Logistik och packning är både tids- och energitjuvar, och flyttstädningen kräver framförhållning. Tyvärr tänker vi ofta att vi tar städningen när vi är klara med allt det andra. Med en bra planering över vad som ska göras och när, så kommer ditt hem stå skinande rent dagen då de nya ägarna eller hyresgästerna anländer och du undviker dispyter och missnöje. Det är en bättre idé än att behöva bekosta en städning som den nya köparen eller hyresgästen väljer.

Det här ska du göra

Gå igenom lägenheten och alla utrymmen rum för rum. Kök och badrum är ofta rum att kontrollera extra noga – i våtutrymmen frodas bakterier och här finns många skrymslen och vrår. Här är kraven på fräschhet extra hög. Glöm inte alla undangömda utrymmen. Rengör bakom spisen och element, fläkt och fläktkåpa samt kyl och frys. Fronten på badkaret ska rengöras, liksom avloppsbrunnar, och vid behov kan toalettstol och tvättställ behöva kalkas av. Ett tips är att ha Mäklarförbundets rekommendationer till hands inför en flyttstädning. Där radar de upp alla viktiga bitar att ha i åtanke för respektive rum, samt trädgård om det är en villa.

Att kontrollera undangömda, dolda utrymmen är viktigt i alla rum. Glöm inte ytor inne i skåp, lister och stuckaturer, eluttag och dörrhandtag. Riktiga dammsamlare finns det tyvärr alldeles för många av i de flesta bostäder. Om lägenheten eller huset kommer med ett utomhusutrymme är det viktigt att inte glömma den. Altaner, garage och trädgårdar ska också noggrant ses över. Visst är det härligt med ett uterum, men saker som döda plantor och trasiga krukor är inte särskilt trevligt. Skrot och byggavfall ska avlägnas. Som vanligt gäller grundregeln att lämna utrymmet som du själv önskar finna det. Om bostaden kommer med en balkong ska den i princip behandlas som ett extra rum. Allt ska torkas av: räcken, rutor och rör. Är balkongen inglasad tvättas rutorna.

Fönster är ett kapitel för sig. En nystädad lägenhet har rena fönster, men det är inte alltid det lättaste att ordna på egen hand. Att anlita en fönsterputsare är en god idé, som sparar både tid och energi. Vem har inte försökt putsa stora fönster själv, beväpnad med tidningspapper, med tråkiga, flammiga rutor som resultat? Väderleken är ofta ett problem – ibland är det för varmt, ibland för kallt, solen ska ligga på rätt och månen ska gå ner i säck – men för en erfaren fackperson är det inget problem. Välj dina strider! Lägg energi på rätt saker när det kommer till flytten! Det finns många saker du som flyttar har rätt att få avdragsgill hjälp med.

Det här kan du få hjälp med – avdrag för hushållsnära tjänster

Till skillnad från flytthjälp ger flyttstädning rätt till rutavdrag. Det kan vara en god idé att anlita en professionell firma som tar hand om flyttstädningens alla aspekter. Det går att göra skattereduktion för kostnader för både flyttstädning och inflyttningsstädning, vilket kan vara bra att komma ihåg om man har oturen att flytta in i ett smutsigt hem.

Skattereduktionen medges med halva arbetskostnaden och med sammanlagt max 50 000 kr per person och år. Den som utför arbetet, i det här fallet städfirman, är den som ansöker om ditt preliminära rutavdrag och begär utbetalning från Skatteverket. På deras hemsida kan du också enkelt kontrollera hur mycket avdrag du nyttjat preliminärt under året. Samtliga villkor för rutavdraget hittar du på Skatteverkets hemsida. Som köpare har du själv ansvar för att alla villkor är uppfyllda. Du ska också kontrollera att företaget innehar F-skattsedel. Du måste också se till att du har nog med skatt för att använda rutavdraget. Om du är osäker på tidsåtgång och kostnader kan det vara klokt att begära en offert innan påbörjat arbete.

Även om du anlitar en firma är planering A och O. En flytt innebär ofta många omkostnader, som blir allt dyrare ju längre det drar ut på tiden. Ett vanligt misstag är att tänka att det går att skjuta upp. Som alltid gäller grundregeln: gör idag det du kan göra imorgon.

Sammanfattning

Men, ta det lugnt. Flyttstädning är inte så komplicerat egentligen. Det handlar bara om att vara ute i god tid, disponera timmarna väl och att komma ihåg att överlämna bostaden i det skick du själv hade velat finna den. Gör både din egen och någon annans dröm till verklighet.

Vad kostar en flyttstädning?

Priset på en beställd flyttstädning varierar, men ytan används i princip alltid som utgångspunkt. Kontakta någon av våra rekommenderade företag, så kan de hjälpa dig att ta fram ett pris för din bostad.